Depremin üzerinden 2 yıldan fazla zaman geçmesine karşın Hatay depremin izlerini hâlâ taşıyor.
Eğitim de depremden olumsuz anlamda etkilenen alanların başında geliyor.
Hatay’da alanındaki tek okul olma özelliğini taşıyan Bedii Sabuncu Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi de buna verilebilecek örneklerden sadece bir tanesi...
Okulda öğrenciler halen konteynerlardan yapılma yerde eğitim görmeyi sürdürüyor. Çocuklar bir konteynerda enstrüman çalarken diğerinde resim çiziyor.
Eğitim-İş Genel Eğitim Sekreteri Veli Fırat Şimşek, Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Günal, Hatay 1 No’lu Şube Başkanı Edip Hizmetçi, 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Kuş ve Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat okulu ziyarette bulundu.
Eğitim-İş Genel Eğitim Sekreteri Veli Fırat Şimşek okuldaki son durumu gazetemize anlattı.‘HAYIRSEVERLER DESTEK
OLUYOR’Öğrenciler ve öğretmenlerin konteynerda sanat yapmaya çalıştıklarını belirten Şimşek, “Bir konteynerdan bağlama, bir başka konteynerdan kanun, diğerinden keman sesi geliyor.
Bir başka konteynerda öğrenciler resim yapıyor. Öğrenciler ve öğretmenler; depremden bu yana Antakya'da bir konteyner kent içinde sanat yapmak zorunda kaldıklarını, konteyner sınıflar küçük olduğu için çalgılı grup çalışmalarında zorluklar yaşadıklarını koro çalışmaları olan derslerde sandalye, müzik aletleri gibi materyallerin alan sorunu yarattığını, konteyner sınıflarda akustik sorunu olduğunu ve seslerin bazen rahatsız edici olduğunu, ödenek sıkıntısı olduğunu ve resim, müzik bölümlerinde teknik malzeme sorununu hayırseverlerin destekleri ile çözmeye çalıştıklarını söylüyorlar” dedi.‘SÖZ DEĞİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ’Deprem bölgesinde oluşturulmaya çalışılan algının aksine, halen yaşam mücadelesi verildiğinin altını çizen Şimşek, “Depremin üzerinden 2 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bölgede konteyner okulun olması asla kabul edilemez.
Eğitim tasarruf edilecek bir konu değildir. Çocuklarımızın geleceğinin temellerinin atıldığı okul binaları; onların güvenliklerinin sağlandığı, içinde huzurla eğitim öğretim faaliyetlerini gerçekleştirdikleri yerler olmalıdır.
Yetkililerden hamasi sözler değil deprem bölgesi için çözüm bekliyoruz” diye konuştu.
TALİMATTA YIL
ÇELİŞKİSİAralık ayında, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aldığı “talimat” ile depremin etkisinde kalan 11 ilde, deprem öncesi sahip olunan derslik sayısının yüzde 10 fazlasına 25 Eylül 2025 itibarıyla ulaşılacağını belirtmişti. 6 Şubat 2025 tarihinde yani depremin yıldönümünde dersliklere ilişkin hedefini, yine aldığı talimata dayandırarak ‘6 Şubat'tan önce sahip olunan sayının minimum yüzde 10 fazlası’ olarak açıklayan Tekin, “11 ilde 2026 Eylül ayı itibarıyla tamamını bitirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
kıbrıs emlak